جامعه شناسی اسرائیل (5 ) ارتش
صهیونیسم اساسا در زمانی اقدام به دولت سازی کرد که هیچ نمونه و الگوی مناسبی برای کار خود در دست نداشت ، چرا که از داشتن سرزمین ، تشکیلات قانونی و اقتدار تماما محروم بود ، لذا برای حل این معضل بنیادین به نیروی خارجی رو کرده و سعی کرد با ایشان از در معامله وارد شود . اولین تلاشها در دربار عثمانی صورت می پذیرد که نهایتا چیزی به دنبال نداشته و صهیونیسم را متوجه بریتانیا می سازد ، در سال 1917 فرمانده نظامی بریتانیا در قاهره به این خواست رای مثبت می دهد و بدین صورت ، فصل تازه ای از تاریخ فلسطین آغاز می شود . نتیجه آنکه مشاهده میشود نیروی نظامی از همان ابتدا در شکل گیری و سپس در استمرار حیات سیاسی این پدیده نوظهور ، نقش داشته است . وقوف به ثغور این نفوذ در جامعه اسرائیل متضمن بررسی اشکال گوناگون آن می باشد که در زیر می آید :
الف – هاشومیر –
در سال 1878 تعدادی از یهودیان در "بتاح تکفا" مستعمره ای را بنیان می نهند و در همین مستعمره است که موضوع تامین سلاح و تجهیزات نظامی طرح می شود . "جاشوااستامیر" یکی از بزرگترین رهبران صهیونیسم ، نظام ویژه ای به منظور نگهبانی وضع می کند تا بتواند در مقابل حملات شبانه مخالفان به خوبی عمل کند ، اما از آنجا که مهاجران اولیه بیشتر به زراعت اشتغال داشتند و از جنگ و سلاح بی اطلاع بودند – تا آنجا که اعراب به آنها (اولاد مردار) لقب داده بودند – لازم بود تا به نحوی نسبت به مسایل نظامی حساس گردند .
در همین زمان افرادی همچون دیوید بن گورین در مستعمرات "شجره"و"جلیل" جمع می شوند و حرکتی را ایجاد می کنند که به نوبه خود ایده "جنگ و جنگاوری" را در میان یهودیان رواج می دهد و بدین ترتیب مسئله خرید سلاح و تربیت نیروی نظامی به طور جدی برای یهودیان مطرح می شود . بن گورین در نقل خاطراتش درباره زمان بیان می کند : روز و شب منتظر رسیدن اسلحه بودیم و هیچ کلامی به غیر از سلاح در بین ما رد و بدل نمی شد .
هاشومیر عنوان اولین نیروی نظامی بود که در اوایل ایام قیومیت انگلیس و در بستر چنین تحول عمده ای تاسیس می گردد بنابراین نمی توان آن را یک نیروی نظامی صرف قلمداد کرد . اساسا در آن زمان نیروهای نظامی از حیث سیاسی – اجتماعی حائز اهمیت بود و برای همین می توان گفت که هاشومیر در مرکز ثقل سیاست هم قرار داشته است .در پی انقلاب 1905 روسیه ، مهاجران یهودی اروپایی با سرعت هر چه بیشتر به این ارگان پیوسته و ساختار اصلی آن را شکل می دهند . شعار اول هاشومیر عبارت بود از یهودا با خون و آتش سقوط کرد و با خون و آتش بار دیکر قیام خواهد کرد
بر گرفته از کتاب جامعه شناسی اسرائیل
مرکز پژوهشهای علمی و مطالعات استراتژیک خاورمیانه
صفحات اجتماعی
اینستاگرام تلگرام توییتر آر اس اس