تاملی بر نمایشگاه هنری " فلسطین آزاد" در بام تهران
نمایشگاه " فلسطین ازاد" با موضوع عکس، نمایشنامه، قصه گویی، سفالسازی، عروسک گردانی و نقاشی کودکان در هفته آخر ماه مبارک رمضان به همت معاونت اجتماعی شهرداری منطقه یک تهران و همکاری جمعیت دفاع از ملت فلسطین و خانه شهریاران جوان در منطقه بام تهران برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری قدس (قدسنا) مراسم اختتامیه این نمایشگاه که همزمان شد با عید سعید فطر (جمعه گذشته) با استقبال شهروندان تهرانی خصوصا قشر جوان همراه بود.
ابتکار برگزاری این نمایشگاه از چند حیث دارای اهمیت فراوانی است:
نخست اینکه معمولا برگزاری نمایشگاهها و همایشها با موضوع فلسطین درایران در روزهای منتهی به روز جهانی قدس صورت می گیرد و از این حیث پس از برگزاری این مراسم جهانی به نوعی تب حمایت از قضیه فلسطین در کشور نیز فروکش می کند.
دوم حضور نهادهای مردم نهاد ایرانی حامی فلسطین به عنوان پشتوانه فکری برگزاری این نوع نمایشگاههای مردمی است. جمعیت دفاع از ملت فلسطین به عنوان بزرگترین نهاد غیر دولتی حامی قضیه فلسطین در ایران چند سالی است با حضور پر رنگ خود در عرصه های حمایت از قضیه فلسطین سرگرم نشر معارف فلسطین و قدس است. این جمعیت که در سال 1379 توسط شماری از دلسوزان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران تاسیس شده تاکنون نظر به اهمیت این قضیه دهها عنوان همایش، کنفرانس داخلی و خارجی را به همراه نمایشگاههای عکس و پوستر و کاریکاتور به عرضه عموم گذاشته است. حضور این نهاد کاملا مدنی گویای این واقعیت است که در ایران به رغم تبلیغات و جنگ روانی رسانه های غربی وابسته به صهیونیسم حمایت از قضیه فلسطین کاملا جنبه مردمی دارد.
سوم : برگزاری این گونه نمایشگاهها در نقاط مختلف پایتخت نیزاز اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. منطقه ولنجک و توچال در شمالی ترین نقطه تهران قرار دارد. این منطقه از حیث وضعیت آب و هوایی و جغرافیایی یکی از نقاط خوش اب و هوا و مرفه نشین تهران محسوب می شود. استقبال شهروندان این منطقه از نمایشگاهی با موضوع فلسطین گویای واقعیتی دیگر است مبنی براینکه برخلاف شانتاژهای تبلیغاتی رسانه های وابسته به صهیونیسم مردم ایران با پایگاههای اجتماعی و اقتصادی متفاوت همچنان قضیه فلسطین را قضیه جوهری انقلاب اسلامی دانسته و حمایت از این مسئله را هرگز وارد اختلاف نظرهای سیاسی داخلی نمی کنند. استقبال چشمگیرخانواده های شرکت کننده، جنسیت ها و ماهیت های مختلف در این نمایشگاه به خوبی موید این مدعا است.
نمایشگاه فلسطین ازاد در طی برگزاری خود شاهد حضور برخی اتباع خارجی میهمان در تهران نیز بود. جلسات پرسش و پاسخی که در این نمایشگاه تعبیه شده بود میزبان شمار زیادی از شهروندان تهرانی و میهمانان خارجی در طی برگزاری نمایشگاه بود. غرفه پرسش و پاسخ ازاد درباره فلسطین با حضور کارشناسان مطرح کشور به پرسشها و شبهات شهروندان در خصوص قضیه فلسطین و بیت المقدس پاسخ می داد. غرفه نقاشی کودکان و نمایشنامه های خیابانی، عروسک گردانی ، سفالسازی و قصه گویی با موضوعات فلسطین و قدس این نمایشگاه به نظر می رسید از جایگاه بسیار بالایی در بین خانواده های تهرانی برخوردار شده بود. جایگاهی که توجه مسئولان برگزار کننده این نمایشگاه را به واقعیتی تازه برای چگونگی نشر معارف فلسطین با توجه به شرایط روز معطوف می کرد و آن واقعیت هم استفاده از هنر برای نشر این معارف است.
هنر به تعبیر مقام معظم رهبری عبارت است از: کیفیت بیان و ادای یک مطلب به شکلی زیبا و ظریف و توأم با ذوق. این را ما هنر می گوییم که شامل: سخن گفتن، شعر گفتن، داستان نوشتن، نویسندگی های هنرمندانه و انواع و اقسام شاخه های گوناگون، هنر می شود. در هنر اصل این است که آن هنرمند، یک پیام و مقصود و مضمونی در ذهن داشته باشد و بخواهد آن را به مخاطبین خودش تعلیم بدهد و به ذهن ها و دل ها برساند و در آن رسوخ بدهد. دوم این که آن کار را با ظرافت و زیبایی و به صورت جاذبه دار انجام دهد؛ که این را ما هنر می گوییم و هنر را به این ترتیب تعریف می کنیم.
معظم له در بخش دیگری می فرمایند: مردم را باید با مؤثرترین ابزارها با مسایل آشنا کرد که البته باید روی ابزارهای هنری تکیه و تأکید بیش تری بشود و یک مجموعه ی هنری در این رابطه به صورت مبانی کاری، مشغول فعالیت باشند. ما در زمینه ی کار هنری در گذشته و پیش از انقلاب خیلی کم کاری داشته ایم.
براین اساس نکته با اهمیت برگزاری نمایشگاه "فلسطین ازاد" در بام تهران نشر معارف فلسطین از زبان هنر بود. هرچند تا تحقق کامل تعبیر مقام معظم رهبری از استفاده از هنر در نشر معارف اسلامی فاصله فراوانی داریم اما نفس برگزاری این گونه نمایشگاهها با محوریت هنر جهت شناساندن قضیه دینی، انسانی فلسطین و قدس جای تقدیر دارد.
این تلاشها بیشتر متوجه نهادهای غیردولتی و مردم نهاد ایرانی است که در مراسم راهپیمایی امسال روز جهانی قدس به خوبی توانمندیها و قابلیت های خود را برای شناساندن واقعیت قضیه فلسطین به نسل جوان ایرانی نشان دادند. نهادهایی همچون اتحادیه بین المللی سازمانهای مردم نهاد حامی قدس شریف، مجمع نهادها و فعالان حامی قدس شریف، جمعیت دفاع از ملت فلسطین، موسسه مطالعات علمی سیاسی ندا، جمعیت حامیان آزادی قدس شریف، بیناد بین المللی صبح قریب ، جنبش ضد صهیونیسم و... با رصد تحولات فلسطین اقدام به ساخت بنرها، تابلو عکسها، ماکتها و نمایشگاههای سیار عکس در طول مسیر راهپیمایی روز قدس کرده که به تعبیر بسیاری از شرکت کنندگان در راهپیمایی برای نخستین بار در چنین وسعت و محتوایی صورت می گرفت.
گزارش از مجتبی محی الدین محتشم
صفحات اجتماعی
اینستاگرام تلگرام توییتر آر اس اس