دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ 
qodsna.ir qodsna.ir

نگاهی به حماس از آغاز تاکنون،پیروزی احزاب اسلامگرادرفراینددمکراسی نتایج مثبتی برای...

به مناسبت بیست و چهارمین سالگرد تاسیس جنبش مقاومت اسلامی فلسطین حماس نگاهی اجمالی به دستاوردهای این جنبش طی این ایام خواهیم داشت.
به گزارش خبرگزاری قدس (قدسنا) به نقل از مرکز اطلاع رسانی فلسطین، همزمان با برپایی جشن های بیست و چهارمین سالروز تاسیس جنبش مقاومت اسلامی فلسطین حماس نهضت های اسلامی چندین کشور عربی پیشرفت های نظرگیری را در فرایند انتخابات پارلمانی رقم زدند؛ انتخاباتی که این بار به خاطر بهار عربی در فضایی کاملا سالم و شفاف برگزار شد و کرانه های تازه ای را برای جهش در مسیر سازندگی داخلی و مصاف با دشمن صهیونیستی گشود.

 

ثمر بخشی پیروزی جریان های اسلامی در انتخاباتیکی از رهبران حماس در گفت و گوی ویژه با مرکز اطلاع رسانی فلسطین تاکید کرد: پیروزی احزاب اسلامگرا در فرایند دمکراسی نتایج مثبتی برای آرمان فلسطین در بر خواهد داشت و به تحقق این آرمان کمک خواهد کرد. دکتر "صلاح البردویل" افزود: « جریان های اسلامگرا به خاطر سیاست های سرکوبگر و سانسورهای رسانه ای و ظلم و ستم رژیم های عربی به صورت پنهانی فعالیت می کردند، زمانیکه این رژیم ها برچیده شدند احزاب سیاسی به صحنه آمدند.» وی خاطرنشان ساخت:« اکنون باید احزاب سیاسی به مقابله با چالش ها برخیزند و به ملت های خود توجه کنند تا شیوه های مناسبی را برای تعامل با آنها؛ به ویژه ملت فلسطین پیدا کنند.» جرقه های بیداری امت اسلام بسیاری از اندیشمندان و تحلیلگران بر این باورند:« مساله فلسطین و پایداری حماس در نوار غزه در بیداری امت اسلام و قیام آنان علیه حاکمان جلاد و احقاق آزادی خود سهم بسزایی داشت.» بردویل می گوید:« از اینکه ملت ها را به تکاپو و حرکت واداشتیم افتخار می کنیم و اکنون مساله فلسطین در کانون توجهات این ملت ها قرار گرفته است و آنان به مقابله با ظلم و ستم حاکمان خویش برخاسته اند.» وی خاطرنشان می کند:« تمامی تحولات کنونی جهان عربی به سمت اسلام پیش می رود، بنابراین این مساله بر آرمان فلسطین تاثیر مثبت خواهد گذاشت.

آینده نوید بخش حماس طی 24 سال گذشته توانست در پرتو اشغالگری و مخالفت با برنامه اسلامی یک تاریخ آکنده از سرافرازی و قهرمانی را رقم بزند و اکنون با توجه به موفقیت راهبردش می تواند خود را برای جهش های عظیم در زمینه های مختلف مهیا سازد. از سوی دیگر، استاد علوم سیاسی دانشگاه ملی النجاح نابلس در مصاحبه با مرکز اطلاع رسانی فلسطین تاکید کرد: پیروزی احزاب اسلامی و حضور آنها در بدنه رژیم های حاکم بر مناسبات آنها با جنبش حماس تاثیر مستقیمی خواهد داشت؛ به ویژه اینکه جنبش های اسلامی هدف واحدی را دنبال می کنند. دکتر "عبدالستار قاسم" افزود: این احزاب به خاطر ظلم و ستم رژیم های عربی سابق با عناوین متفاوت فعالیت می کردند، ولی همه آنها یکی بودند.   وی خاطرنشان ساخت:« پیروزی احزاب اسلامی در حمایت از حماس و آرمان فلسطین سهم بسزایی خواهد داشت و و این احزاب موضعی یکپارچه در قبال دشمن صهیونیستی اتخاذ خواهند کرد؛ به ویژه اینکه همه آنها خاستگاه اسلامی دارند و این خاستگاه مخالف هرگونه صلح با دشمن صهیونیستی است و اساسا صلح با این دشمن را شرعا حرام می داند.» سالروز انتفاضه سنگ مقاومت را در دل فلسطینیان زنده می کند پس از گذشت 20 سال از اشغال نوار غزه و کرانه باختری از سوی رژیم صهیونیستی، انتفاضه نخست جرقه زد و نشان داد که ملت فلسطین هرگز تسلیم نخواهند شد و تمامی توطئه های تل آویو در زمینه خاموش کردن مشعل میهن دوستی در رژفای وجود فلسطینیان به شکست می انجامد. در نهم ماه دسامبر سال 1987 ملت فلسطین در تمامی شهرها و روستاها و اردوگاه های نوار غزه و کرانه باختری به پا خاسته و مرحله نوینی از رویارویی با اشغالگران صهیونیست را اعلام کردند و دیرینی نپائید که شرایط و بستر برای شکل گیری گروه های مبارز فلسطین و در راس آنها گردان های شهید عزالدین قسام شاخه نظامی جنبش مقاومت اسلامی "حماس" فراهم شد، گردان های قسام که طعم تلخ شکست را به دشمن صهیونیستی چشاند و آن را مجبور به فرار از نوار غزه کرد.  
جرقه های نخست انتفاضه
جرقه های انتفاضه اول پس از بروز یک حادثه دلخرش شعله ور شد؛ به نحوی که یک راننده صهیونیستی در هشتم دسامبر سال 1987  گروهی از کارگران فلسطینی ساکن جبالیا واقع در شمال نوار غزه را در نزدیک پست بازرسی ایرز واقع در حد فاصل میان کرانه باختری و سرزمین های اشغالی اشغالی 48 با خودروی خود زیر گرفت که در پی این جنایت 4 تن به شهادت رسیده و دو تن دیگر هم زخمی شدند و طولی نکشید که این اقدام خشم فلسطینیان را برانگیخت و مراسم تشییع جنازه این شهدا به یک تظاهرات خشمگینانه گسترده مبدل شد و در جریان آن فلسطینیان ساکن این منطقه نظامیان صهیونیست را سنگباران کردند و این متجاوزان نیز در واکنش به سوی آنان تیراندازی کردند که به دنبال آن بالگردهای صهیونیستی وارد عمل شد و به منظور متفرق ساختن هزاران شرکت کننده در مراسم تشییع جنازه اقدام به شلیک گلوله های گاز اشک آور کرد و در پی آن تعدادی از فلسطینیان به شهادت رسیده و تعدادی دیگر نیز زخمی شدند و دامنه این تظاهرات به تمامی اردوگاه ها و شهرهای نوار غزه و از آنجا به کرانه باختری کشیده شد و یک انتفاضه مردمی واقعی شکل گرفت. مردم فلسطین انتفاضه خود را با سنگ آغاز کردند. مساجد نخستین کانون های شکل گیری این انتفاضه به شمار می رفت. با گذشت 20 سال همچنان شعله های این نهضت خونین زبانه می کشد. جماعت اخوان المسلمین فلسطین در شکل دهی به این تحرک مردمی و پیشبرد آن نقش پیشگامانه ای ایفا کرد. سرانجام جنبش مقاومت اسلامی "حماس" تاسیس شد و نخستن بیانیه خود را در 14/12/1987 در جریان انتفاضه صادر نمود و این امر تاکید می کند که این خیزش مردمی از یک پشتوانه قوی و بالنده برخوردار است، دیری نپائید که این انتفاضه شکل منسجم و سازمان یافته ای به خود گرفت و تحت لوای رهبری یکپارچه متشکل از جنبش های فتح و حماس و جریان های چپگرای فلسطین فعالیت خود درآمد. 1500 شهید طی 79 ماه از آغاز انتفاضه طی 79 ماه یعنی از سال 1987 تا 1994 از حدت انتفاضه مردم فلسطین به خاطر ورود تشکیلات خودگردان از خارج کاسته شد. ملت فلسطین طبق آمارهای رسمی حقوقی 1376 شهید تقدیم میهن کردند، حال آنکه آمارهای دیگر حکایت از آن دارد که تعداد شهدا طی این بازه زمانی از مرز 1500 نفر گذشت، این اقدام در حالی صورت می گیرد که 94 صهیونیست طی چندین عملیات انتقام جویانه گروه های مبارز فلسطین و جوانان فلسطینی به هلاکت رسیدند. در جریان انتفاضه نخست نیروهای ارتش عبری دست به بازداشت گسترده فلسطینیان زدند که گمان می رفت به توقف انتفاضه بینجامد، ولی این بازداشت ها هیچ نتیجه ای نداشت تا اینکه تعداد بازداشت شدگان از آغاز انتفاضه تا نیمه سال 1994 به 200 هزار شهروند رسید. بازداشتگاه "کیستعوت" در النقب دایر شد و شمار زیادی از فلسطینیان در آنجا به حبس کشیده شدند.

احیای آرمان فلسطین تحلیلگران و ناظران سیاسی معتقدند: انتفاضه نخست موجب احیای مساله فلسطین شد، زیرا دشمن صهیونیستی سالیان متمادی کوشید این مساله را حذف کند و جامعه فلسطین را به یک جامعه آسیب پذیر و پذیرای رژیم صهیونیستی مبدل سازد. دکتر "حسن ابوحشیش" رئیس دفتر اطلاع رسانی دولتی می گوید:« انتفاضه سنگ موجب احیای مساله فلسطین شد، این انتفاضه از عمده ترین ارکان مقاومت نوین و معاصر فلسطین به شمار می رود.» به رغم بهای سنگینی که فلسطینیان در جریان این انتفاضه پرداخت کردند، ولی این قیام یک خیزش بی نظیر مردمی در مصاف با دشمن صهیونیستی به شمار می رود؛ به نحوی که نگاه ها را به سمت جوهره منازعه با اسرائیل معطوف کرد. "عبدالناصر فروانه" پروهشگر و کارشناس امور اسرا می گوید:« برجسته ترین مشخصه انتفاضه نخست تقویت وحدت ملی میان تمامی گروه ها و همکاری و هماهنگی گسترده میان آنها و کلیه اعضایش خواه به صورت فردی یا دسته جمعی و تشکیلاتی است.» وی می افزاید:« مردمی بودن، همنوایی، فراگیری، یکپارچگی بافت اجتماعی، مناسبات خانوادگی،همیاری اجتماعی و پایداری جنبش اسرا از دیگر ویژگی های این قیام به شمار می رود.انتفاضه سنگ و مساجداین انتفاضه نام های مختلفی به خود گرفت، از جمله آنها می توان به انتفاضه سنگ اشاره کرد، زیرا سنگ بارزترین ابزار مردم انقلابی در آغاز این حرکت بود، انتفاضه مساجد نام دیگر این قیام محسوب می شود، چون تظاهرات و راهپیمایی ها از مساجد کلید می خورد، دیری نپائید که با تشدید تجاوزات اسرائیل این اقدام متحول شد؛ به گونه ای که مردم انقلابی بطری های آتش زا به دست گرفتند سپس شروع به ابداع شیوه های نوین و ابزارهای جدید مقابله با اشغالگران صهیونیست کردند و آرام آرام عملیات حمله با چاقو تبلور یافت که عامر سرحان آغازگر این حرکت بود. وی موفق شد 3 صهیونیست را به هلاکت برساند. در پی این اقدام دلیرانه وی بازداشت شد و به تازگی نیز در چارچوب  قرارداد مبادله وفاداری به آزادگان آزاد گردید.تداوم مقاومت تا بیرون راندن اشغالگران صهیونیست تشدید اقدامات تروریستی "اسرائیل" علیه ملت فلسطین موجب شکل گیری شیوه نوین مبارزه شد، گردان های قسام و دیگر گروه های مبارز فلسطین تاسیس شدند، این گردان ها شروع به اجرای عملیات شهادت طلبانه کردند و دشمن صهیونیستی طعم تلخ جنایات خونبار خود را چشید. اسیر کردن نظامیان صهیونیست اولویت نخست حماس به شمار می رود، رزمندگان این جنبش دست به چندین عملیات اسارت نیروهای ارتش عبری زدند که بارزترین آنها ربودن نحشون فاکسمن می باشد که این اقدام دلیرانه به تبعید صدها تن از رهبران جنبش های جهاد اسلامی و حماس به مرج الزهور در جنوب لبنان انجامید. با اوج گیری روند مبارزات ملت فلسطین، دشمن صهیونیستی شروع به توطئه چینی جهت خاموش کردن این مشعل فروزان نمود، لذا بحث سازش را مطرح کرد و مذاکراتی میان سران جنبش فتح و تل آویو صورت گرفت، این مذاکرات به امضای توافقنامه اسلو انجامید و در پرتو آن تشکیلات رام الله پا گرفت، این تشکیلات در جهت متوقف کردن انتفاضه گام برداشت تا حدودی از حدت آن کاست، ولی بار دیگر این قیام خونین در سال 2000 شعله ور شد و نشان داد که ملت فلسطین مرحله قیمومیت را پشت سر گذاشته اند و برای احقاق حقوق حقه خویش عزمی راسخ دارند و به مقاومت شان تا بیرون راندن اشغالگران صهیونیست از سرزمین فلسطین ادامه می دهند.
تمام/ع ن /حرّ14/


| شناسه مطلب: 155688







فیلم

خبرگزاری بین المللی قدس


خبرگزاری بین المللی قدس

2017 Qods News Agency. All Rights Reserved

نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.