صعود "احمدشفیق"کاندیدای مورد حمایت نظامیان در مصر خیانت به انقلاب پابرهنگان
به دنبال اعلام نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری مصر که بر اساس ان احمد شفیق نخست وزیر دوران حسنی مبارک رییس جمهور مخلوع مصر توانست برتعدادی از کاندیداهای مشهور همچون دکتر عبدالمنعم ابوالفتوح و عمرو موسی و تنی چند کاندیدهای دیگر- که به احزاب و تشکلهای انقلابی و اسلامی مهمی وابستگی داشتند- پیشی بگیرد، گمانه زنی ها در مورد دلایل و عوامل این اتفاق غیر منتظره آغاز شد. به گزارش خبرگزاری قدس (قدسنا) تعدادی از کارشناسان سیاسی ، جامعه شناسان و روانشناسان که این رویداد را مورد ارزیابی قرار داده اند به مجموعه ای از عوامل برتری شفیق نسبت به رقبایش اشاره کرده اند.
دکتر حازم حسنی استاد علوم سیاسی در دانشگاه قاهره معتقد است که عموم مردم مصر به شفیق به عنوان یکی از فرزندان مصر می نگرند کسی که نمایندگی اندیشه ایجاد دولت قدرتمند مصر را رهبری می کند . دولتی که الان از هم فروپاشیده و نیاز به کسی دارد که او را نجات دهد. همچنین ارتباط گروه شفیق با نهاد های نظامی و خصوصا ارتش که در نزد مصریها از جایگاه ویژه ای برخوردار است و خواستار درگیری با ارتش نیستند نیز از جمله دلایل دیگر صعود احمد شفیق می تواند باشد. مصریها به ارتش نگاه خاصی دارند و این نهاد را نهادی ضد دشمن می دانند و معمولا هم از تقصیراتش می گذرند همانند شکست در جنگ 1967 از رژیم صهیونیستی .
به گفته دکتر حسنی از دیگر دلایل موفقیت شفیق ترس مصریها از استمرار حالت ناامنی و بی ثباتی اقتصادی است و همین امر باعث شده است که مصریها به این دیدگاه نزدیک شوند که مصر به مردی نیاز دارد که دارای عقبه حمایتی نهادهای نظامی برای بازگرداندن ثبات از دست رفته باشد. همین امر آنها را وادار به انتخاب گزینه شفیق کرده است. ضمن آنکه سیاست تبلیغاتی شفیق مبتنی بود بر مخاطب قرار دادن گروههای مردمی و خانوادگی و قبیله ای نه خود شهروند. از جمله این گروهها می توان به جماعات صوفی ، خانواده ها و قبیله های محافظه کار در روستاها اشاره کرد. این شیوه ای است که بر اساس عمق جامعه استوار است نه عمق افراد. ضمن انکه شفیق به طور گسترده ای از چندگانگی روشها و گرایشهای شخصیت هایی چون دکتر ابوالفتوح و عمرو موسی استفاده کرد. خصوصا بعد از مناظره ای که میان شفیق و این دو صورت گرفت و ابوالفتوح و عمرو موسی نشان دادند که می خواهند همزمان نماینده طیف وسیعی از جریانهایی چون لیبرالها، انقلابیون و اسلامگراها در مصر باشند. این موضوع باعث شد که جامعه مصر نگاه روشنی به شخصیت خصوصا ابوالفتوح نداشته باشد.
از سوی دیگر یاسر عبدالوهاب روانشناس و استاد طب روانشناسی در دانشگاه عین شمس نیز گفت: آنچه در انتخابات ریاست جمهوری مصر روی داد به نوعی برای همه غافلگیر کننده بود. اما آنچه در صعود احمد شفیق موثر بود آرای قبطی ها و بازمانده های نظام سابق مصر بود به همراه گروههای زیادی که مخالف اخوان المسلمین و ناصری ها هستند. شفیق برهمین اساس در این حوزه ها برتری چشمگیری بر ابوالفتوح، حمدین صباحی و عمرو موسی داشت. به عقیده عبدالوهاب آنچه که ملت مصر با اخوانی ها در نظام سابق انجام دادند و با حزب حاکم ملی به نفع اخوان مخالفت کردند اکنون با شفیق و در مخالفت با اخوانی ها انجام دادند.
این روانشناس با طرح این سوال که در رقابت میان شفیق و مرسی ملت مصر به کدامیک از این دو رای خواهد داد؟ گفت: اگر 11 کاندیدای شرکت کننده در انتخابات ریاست جمهوری مصر از مجموع 13 کاندیدا به نماینده اخوان المسلمین و بر ضد احمد شفیق رای دهند طبیعی است که پیروزی با مُرسی است. اما اگر اتفاق غیر منتظره ای رخ دهد آنگاه باید احمد شفیق را رییس جمهور اینده مصر دانست بویژه در سایه آرای قبطی ها که به شدت آنها را از حکومت اسلامی ترسانده اند و همچنین با وجود بازمانده های نظام سابق و ارای خاموش.
در همین پیوند دکتر وحید خمیس رییس گروه جامعه در دانشکده ادبیات دانشگاه طنطا معتقد است که " وجود چند کاندیدا برای جریانهای اسلامگرا باعث پراکندگی آرای جامعه اسلامی مصر به این کاندیداها شده است و همین امر باعث صعود غیر منتظره احمد شفیق در انتخابات اخیر شد.
خمیس افزود: بازرگانان ازجمله گروههایی بودند که در این انتخابات از احمد شفیق حمایت کردند . این بازرگانان نیز در دسته بندیها جزو بازمانده های نظام سابق محسوب می شوند. ضمن آنکه این نکته را نباید فراموش کرد که بازمانده های نظام مبارک همچنان در صحنه به یمن وجود شورای عالی نظامی مصر با قدرت حضور دارند.
وی تاکید کرد: نیرویی که طی دو سال اخیر همچنان در پی سرنگونی انقلاب ملت مصر بود نیز در حمایت و بسیج ارای مردم به نفع احمد شفیق شبانه روز کار کردند.
به گفته این استاد دانشگاه ، قبطی ها در این انتخابات سرنوشت ساز بودند به گونه ای که اکثریت قبطی ها رای خود را به صندوق احمد شیفق ریختند. قبطی ها هم گروهی نیستند که بشود آنها را در جامعه مصر نادیده گرفت. ضمن آنکه پراکندگی آرای مسلمانان مصر بین محمد مرسی کاندیدای حزب عدالت و ازادی و عبدالمنعم ابوالفتوح کاندیدای مستقل و حمدین صباحی نامزد ملی گراها تنها و تنها به نفع احمد شفیق شد. به عقیده من این انتخابات نشان داد که یک نیروی قدرتمندی همچنان در جامعه مصری جولان می دهد و آن هم نیروی بازمانده های نظام سابق هستند و این به عقیده من نوعی خیانت به انقلاب ملت مصر محسوب می شود.
منبع: روزنامه الیوم السابع
تمام/ش/26
صفحات اجتماعی
اینستاگرام تلگرام توییتر آر اس اس