مذاکرات هیچ نتیجه ای ندارد
بگزارش خبرگزاری قدس (قدسنا) هشام منور تحلیلگر فلسطینی در مقاله ای که در فلسطین آنلاین منتشر شد، نوشت که جان کری وزیر امور خارجه آمریکا دستاورد خاصی را در مذاکرات سازش محقق نساخته و تاکنون نتوانسته است یخ مواضع مقامات رژیم صهیونیستی و رهبران تشکیلات خودگردان را آب کند. کری احساس می کند که به بن بست رسیده و امکان دارد آینده کاندیداتوری او برای انتخابات آینده ریاست جمهوری آمریکا و دستیابی به جایزه صلح نوبل از بین برود از این رو به شخصه تصمیم گرفت که چارچوبی را برای توافق آینده که به صورت شبه نهایی خواهد بود، تعیین کند. با اینکه طرف فلسطینی پافشاری می کند که توافق نهایی باشد ولی رژیم صهیونیستی در چارچوب سیاست های فریب و نیرنگ خود خواهان رسیدن به توافق مرحله ای بلند مدت است. وزیر امور خارجه آمریکا سیاست سنجش نبض را برای پیشنهادهای خود در مورد چارچوب توافق نهایی در مذاکرات میان طرفین را مطرح کرد.
"توماس فریدمن" ستون نویس روزنامه نیویورک تایمز (تحلیلگر امریکایی-یهودی ) اخیرا در مقاله خود به پیشنهادهای قابل پیش بینی جان کری به محمود عباس (ابومازن) رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی اشاره کرده است. همچنین مارتن اندیک نماینده کری در مذاکرات مستقیم نیز به این موضوع پرداخته است.
آنچه مطرح می شود پیش گویی هایی است که می توان به عنوان پیش نویس "چارچوب کلی توافق" به شمار آورد، گفته می شود چند هفته دیگر این پیش نویس ارائه خواهد شد.
مارتن اندیک در جریان دیدار با رهبران یهودی در آمریکا فاش ساخت که تیم آمریکایی همچنان مشغول تنظیم متن این توافقنامه است و تمام بندهای آن به طور دقیق بررسی خواهد کرد.
کری در صدد جلب رضایت طرفین برای تمدید مذاکرات بعد از اتمام مهلت تعیین شده 9 ماهه به مدت چند ماه دیگر است.
طبق اطلاعات اولیه نخست وزیر رژیم صهیونیستی با تمدید مذاکرات به مدت سه ماه دیگر و یا حتی تا پایان سال 2014 موافق است؛ در حالی که موضع طرف فلسطینی همچنان مبهم است چرا که عباس در مصاحبه با نیویورک تایمز به امکان موافقت با تمدید مذاکرات در صورت حاصل شده نتیجه و تحول مثبت اشاره کرده است.
از مواضع موجود می توان نتیجه گرفت که امکان تمدید زمان مذاکرات برای سه ماه دیگر نیز وجود دارد و اگر مذاکرات یک بار تمدید شود یعنی اینکه به طور کلی امکان تمدید تا پایان سال وجود دارد.
مارتن اندیک به رهبران یهودیان آمریکا گفته است که دولت فعلی تلاش می کند تا طرفین مذاکره تا پایان سال 2014 به توافق برسند.
کری از طریق تمدید مذاکرات تا پایان سال 2014، به دنبال تحقق چندین هدف است؛ از مهمترین اهداف تاکید بر این مسئله که مسئله سازش تخصص آمریکاست از این رو نظارت خود بر مذاکرات را ادامه خواهد داد و هیچ کشوری حق دخالت در آن را ندارد. دیگری تاکید بر قدرت آمریکا در جهان است و واشنگتن بر این مسئله از طریق نظارت بر مذاکرات و تداوم آن تاکید می کند.
اوایل اکتبر آینده انتخابات میان دوره ای کنگره آمریکا برگزار خواهد شد. دولت آمریکا می خواهد اینگونه وانمود کند که دستاوردهایی را در این مذاکرات محقق ساخته است. همچنین تمدید به عنوان ابزار فشار غیر مستقیم برای ایجاد شکاف در مواضع و تاکید بر ضرورت رسیدن به توافقنامه صلح و دادن فرصت بزرگتر به تلاش هاست.
نمی توان جدی بودن اتهام وزیر امور خارجه آمریکا در مورد تحقق دستاورد سیاسی برای خود را منکر شد، او می خواهد از این دستاورد به عنوان برگه برنده ای در کاندیداتوری خود در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در اوایل 2016 استفاده کند، به دیگر سخن تمدید در خدمت منافع آمریکا در منطقه است؛ علاوه بر این باعث فروکش کردن نزاع فلسطینی – اسرائیلی شده و زمینه را برای پیگیری و بررسی دیگر مسائل حائز اهمیت در منطقه یا نقاط مختلف جهان فراهم می کند.
کری می گوید، مذاکرات دستاوردهایی را محقق ساخته است ولی طرف فلسطینی و صهیونیستی این اظهارات را تکذیب می کنند.می توان میزان نزدیکی فلسطین و اسرائیل را تنها در موافقت تشکیلات خودگردان با خواسته ها (ی رژیم صهیونیستی) در یک مقطع زمانی برای اجرای هر گونه توافقی احتمالی در بازه زمانی 5 تا 15 ساله منحصر کرد.
تشکیلات خودگردان با اجرای تدریجی توافق موافقت کرده است یعنی اینکه یک توافق ضمنی در مورد بازه زمانی برای اجرای توافقنامه وجود دارد. عباس با خواسته اسرائیل مبنی بر اینکه کشور آینده فلسطین بدون سلاح باشد، موافقت کرده است. ابومازن گفته است "ارتش" نمی خواهد و با این موضوع موافق است.
یک توافق ضمنی با طرف آمریکایی در مورد موضوع حق بازگشت وجود دارد و طرح کری در این خصوص مبتنی بر توافق ژنو است، همچنین در مورد امکان تبادل اراضی توافق حاصل شده است.
طرح کری شاید باعث ایجاد طوفان در مذاکرات بی نتیجه ای شود که شکست آن ثابت شده و تا کنون ادامه دارد.
امکان موافقت اولیه و مبنایی تشکیلات خودگردان با این طرح وجود دارد ولی طرف اسرائیلی هرگز آن را نخواهند پذیرفت، به فرض محال اگر هم قبول کنند هرگز اجرا نخواهند کرد؛ در نتیجه این طرح به سرنوشت دیگر طرح ها دچار خواهد شد، نباید «طرح نقشه راهی» را که خود دولت آمریکا ارائه کرد ولی هرگز اجرا نشد را فراموش کنیم.
اخیرا نتانیاهو که حمایت فزاینده لابی های صهیونیستی را به همراه دارد به واشنگتن سفر کرده و تاکید کرده است که برای تامین خواسته طرف فلسطینی با فشار مواجه نخواهد شد. حتی طبق اعلام رسانه های صهیونیستی، کری با اعمال فشار به نتانیاهو در واشگنتن جهت موفقیت طرح خود مخالفت کرده است بنابراین چه کسی می تواند موفقیت اینگونه طرح ها را تضمین کند؟!
صفحات اجتماعی
اینستاگرام تلگرام توییتر آر اس اس