نگاه روز/
نقاط تمایز توافق امارات و اسرائیل با پیمان کمپ دیوید

پیش زمینه توافق مصر با اسراییل اختلافات سرزمینی و جنگ بوده است در حالی که امارات متحده عربی نه در گذشته و نه در زمان حال سابقه جنگ و اختلافات مرزی با اسراییل را نداشته است.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری قدس (قدسنا)، «روح الله سوری» تحلیلگر مسائل منطقه در یادداشتی نوشت: از نگاه برخی ناظران برقراری روابط میان امارات و اسراییل را نبایست خیلی بزرگنمایی کرد چرا که پیش از این نیز در جهان عرب و اسلام شاهد شکل گیری روابط میان کشورهای منطقه از جمله مصر به عنوان یک کشور بزرگ عرب و مسلمان و یا اردن با اسراییل بوده ایم.
از سوی دیگر نیز برخی دیگر از ناظران رخداد اخیر در روابط امارات و اسراییل را یک تغییر اساسی و یک پارامتر تعیین کننده در جهت گیری آینده خاورمیانه و حتی عامل نوعی قطب بندی جدید در منطقه میان اسراییل و کشورهای عرب خلیج فارس از یک سو و ایران ترکیه و قطر از سوی دیگر عنوان می کنند.
به نظر می رسد دلایل محکمی برای قلمداد کردن این رخداد به عنوان یک عامل مهم و تاثیر گذار در آینده سیاسی خاورمیانه وجود داشته باشد که بحث مفصل در مورد آن مجال دیگری را می طلبد اما آنچه در مورد استدلال گروه نخست باید مورد اشاره قرار گیرد این است که می توان تفاوت هایی را میان برقراری روابط مصر و اردن با اسراییل با اقدام اخیر امارات پیدا کرد که مهمترین این تفاوت ها به قرار زیر است :
1.اولین عامل تمایز در برقراری رابطه مصر و اردن با اسراییل، جنگ اعراب و اسراییل بوده است . پیش زمینه توافق مصر با اسراییل اختلافات سرزمینی و جنگ بوده است در حالی که امارات متحده عربی نه در گذشته و نه در زمان حال سابقه جنگ و اختلافات مرزی با اسراییل را نداشته است.
2. در توافق مصر با اسراییل(پیمان کمپ دیوید) در ازای به رسمیت شناخته شدن اسراییل از سوی مصر، شاهد خروج نیروهای اسراییل از صحرای سینا هستیم.
3. پس از توافق مصر با اسراییل، اتحادیه عرب در اقدامی تلافی جویانه، عضویت این کشور را به حالت تعلیق درآورد و مقر اتحادیه نیز از قاهره به تونس انتقال یافت. مجمع عمومی سازمان ملل نیز به درخواست سازمان آزادیبخش فلسطین قطعنامه ای صادر کرد که در آن نسبت به نادیده گرفته شدن سازمان ملل تلویحا انتقاد شده بود. همچنین سازمان کنفرانس اسلامی هم در واکنش به این توافق عضویت مصر را به حالت تعلیق درآورد. این در حالیست که در حال حاضر نه اتحادیه عرب و نه شورای همکاری خلیج فارس هیچ کدام نسبت به این موضوع واکنش منفی اتخاذ نکرده اند و برقراری روابط با اسراییل حتی مورد استقبال دیگر کشورهای عرب هم قرار گرفته است.
4. در توافق اردن با اسراییل هم پیش زمینه جنگ، مساله آوارگان فلسطینی و اختلافات ارضی را شاهد بوده ایم و نهایتا با توافق وادی عرب ،اردن تسلط بر بخش هایی از سرزمین خود را به دست آورد.
بدین ترتیب به نظر می رسد با توجه به این وجوه تمایز، می توان توافق اخیر امارات و اسراییل را نقطه عطفی در تاریخ تحولات سیاسی خاورمیانه با پتانسیل اثرگذاری جدی بر آینده منطقه در نظر گرفت.
انتهای پیام/م.ت/
صفحات اجتماعی
اینستاگرام تلگرام توییتر آر اس اس